Information on degenerative diseases

Get Your Degree!

Find schools and get information on the program that’s right for you.

Degenerative diseases are those diseases that are caused due to regular wear and tear of the body. The structure and functioning of the affected tissues deteriorate over a period of time. It is similar to what happens due to ageing. It may also happen due to other reasons like lack of exercise or bad food habits. Heart disease, diabetes, cancer, osteoporosis are few of the degenerative diseases. Though they cannot be cured completely, they can be controlled to a particular extent through medications and life style changes.

HEART DISEASE

Heart disease is one of the most common degenerative diseases and can be caused due to factors like bad eating habits, genetic factors, smoking etc. The different types of heart diseases are:

a)   Coronary Heart Disease

This disease is commonly related to chest pain and heart attack; seven million people alone suffer from this disease in the United States.
The inner walls of the arteries are blocked by a fat called as “plaque”, which is deposited in the walls of the arteries and blocks the oxygen and blood flow to the heart. Full blockage of the arteries leads to a heart attack.

b)    Congenital Heart Disease

The child suffers from heart defects right from the time of birth. The defects may be in the pulmonary blood vessels, aorta, or artery. Immediate death may also occur if the defect is high.

c)   Rheumatic Heart Disease

It mostly affects children and incudes damage to the heart and its membranes. Rheumatic fever occurs in children and this can damage the heart valve which makes it difficult to open and close properly.

CANCER

Cancer is also one of the degenerative diseases and can occur in any age group. Cancer can affect any part of the patient’s body such as brain, cervix, uterine, breasts, pancreas, lung liver etc. Smoking, consuming tobacco in any form, drinking excessive alcohol, genetics, exposure to radiation etc. are the reasons linked to cancer. Having a simple lifestyle and eating habits, regular exercising, absence of habits like smoking and drinking can be the best preventive techniques. Cancer can be cured by techniques like chemo therapy, radiation therapy, surgery, transplantation, biological therapy, hyperthermia, photodynamic therapy etc.

PARKINSON’S

It is a nervous system disorder which can affect both men and women. It is usually hereditary in nature. It occurs when nerve cells in the brain are affected and the patient finds difficulty in movement, mild shaking or tremors, difficulty in walking and balancing, slowed movements, body pain, difficulty in swallowing, drooling, confusion, depression, etc. There is no cure for the disease, but there are medications to control the symptoms.

OSTEOPOROSIS

This disease causes when bones lose their strength and become weak. The risk of fractures increase when one suffers from osteoporosis. It is estimated that women suffer from this disease more than men. It is quite difficult to identify and its symptoms occur quite late. Spine pain, bad posture and fractures are the only symptoms. Treatment includes intake of calcium tablets, exercising, Vitamin D medications and other medications. One must quit smoking, drinking and should exercise regularly as a preventive measure and should get a bone density test done periodically.

Demand for Certified Nursing Assistants (CNA’s) At An All Time High

The Necessity of Nursing Assistants

Historically, nursing assistants are dated back to World War I.  The American Red Cross created a program that trained individuals to assist nurses during the war.   This program was known as the Volunteer Nurses’ Aide Service. Certified Nursing Assistants, or “CNAs,” are one of the most in-demand professions in America.  There is a projected need of 393,000 CNAs for the United States by the year 2016. In 1987, Congress passed the Omnibus Reconciliation Act. The employment of this program ensured that skilled, well-trained individuals would be hired as nursing assistants within certified Medicare/Medicaid health care facilities. CNA Responsibilities In comparison to registered nurses, CNAs do not receive the same comprehensive training and therefore maintain a different set of duties, which can be found below:

  • Observing patients
  • Reporting any health issues to the supervising nurse.
  • Taking care of a patient’s personal hygiene
  • Toileting patients
  • Emptying catheter bags
  • Monitoring vital sign
  • Setting up meal trays and documenting food and fluid intake
  • Feeding patients
  • Serving nutritional supplements
  • Making beds
  • Bringing the patient to a therapy area
  • Turning bed-ridden patients to prevent bedsores

What states are home to the best markets for Certified Nursing Assistants? Below are the best and worst places to be a CNA, based on starting salary, along with job availability:

Top 10 Best Paying States for CNAs (Hourly)

  1. Alaska – $14.36
  2. New York – $13.63
  3. Connecticut – $13.54
  4. Massachusetts – $12.77
  5. Hawaii – $12.53
  6. District of Columbia – $12.47
  7. Maryland – $12.47
  8. Delaware – $12.32
  9. New Hampshire – $12.24
  10. Nevada – $12.23

Top 10 Worst Paying States for CNAs

  1. Missouri – $9.40
  2. Idaho – $9.23
  3. South Carolina – $9.22
  4. Georgia – $9.08
  5. West Virginia – $8.78
  6. Alabama – $8.76
  7. Arkansas – $8.74
  8. Oklahoma – $8.62
  9. Mississippi – $8.16
  10. Louisiana – $7.57

Top 10 States With the Most New CNA Jobs

  1. California – 3,900
  2. Florida – 3,580
  3. New York – 2,330
  4. Ohio – 1,990
  5. North Carolina – 1,940
  6. Illinois – 1,690
  7. Pennsylvania – 1,650
  8. Georgia – 1,610
  9. Michigan – 1,330
  10. Missouri – 1,310

Top 10 States With the Fewest New CNA Jobs (Annual # of Job Openings)

  1. Montana – 240
  2. South Dakota – 240
  3. Maine – 230
  4. New Mexico – 220
  5. Delaware – 170
  6. Hawaii – 170
  7. North Dakota – 160
  8. Wyoming – 150
  9. Vermont – 90
  10. Alaska – 80

The duties listed in the infographic below demonstrate the significant role CNAs play in the healthcare industry. Nursing assistants are recognized for their hard work and devotion in providing excellent care, which is why the National Nursing Assistant Week will be observed for the 36th time in 2013. Working as a CNA is a good way to gain insight into the healthcare profession, and can be used to test the waters before committing to a lengthy degree or doctoral program. That’s why http://www.cnatrainingclass.net/ is available to offer free information for all prospective nursing students. If you’re pondering a CNA career and are interested in learning more, visit CNA Training Class to turn your passion for healthcare into a profession to be proud of. Source: http://nursinglink.monster.com/education/articles/3823-top-10-best-and-worst-states-to-be-a-cna Source: http://www.learn4good.com/nursing/certified_nurse_assistant_cna_jobs.htm Source: http://www.jobacle.com/blog/10-things-you-didnt-know-about-nursing-assistants.html

The Training You Need To Become A CNA

Now that you have finally made the decision to become a CNA, you will need to know everything about the extensive training and studying you will need to go through. Before you jump in head first, you should definitely make sure you are mentally prepared for this and have what it takes to be a nurse. You will need to make that final decision if you are certain this field is the right one for you. There are many responsibilities a CNA has, for example you might be required to put in long hours and give your job more of your time. If you are ready to accept such a lifestyle, then keep reading. Although this job does requires a lot of you, there are also some very rewarding moments. There are no words that can express how you feel after you have successfully helped treat a patient. Knowing how you play a pivotal role in helping people and positively affecting their lives, is a reward that is much more fulfilling beyond the money you receive at the end of every week. If you love to help people and take care of others, then you know you belong in this career.

Now for the training you need to get – this will depend on where you are located, if you want to go to a campus school or an online school. Your location will mainly decide which CNA school you will attend. Let’s say you are looking for CNA training in Memphis you will need to be prepared to search for and find CNA programs in the city and nearby major areas to have a higher chance of success of finding the rights school to fit your needs. A method you could try is first collecting a prospective list of schools that you can attend and then shortlisting the top three and choosing the best option from these. Being a student and trying to succeed is a great thing in part because you will have to do a lot of research. With luck and with the passion that you have to succeed, research will become simple and might even be fun! You can also start meeting new people who are also interested in pursuing the same career and combine your research. Check out online forums, search engines and government websites. Yes you might face some challenges in finding the best CNA training school, but this is just the start of your career and it will prepare you for the challenges that will arise later on.

As far as the training goes, you will need to prepare a lot such as taking a few written exams and then also doing some hands on tests. Personally, I have always found the hands on tests to be easier and faster to learn, but we all have to complete the written part and pass the State exam to show our grasp of what we have learnt, and that which cannot be explained or shown through practical hands on tests.

There are also courses you will need to have taken before, such as basic medicine, and studying the human anatomy for example. These are important courses, especially since you are going to join the medical field and will have people entrusting you with their very lives. If you did take these courses during your high school years then you will also have an advantage over many of the others who apply and you could also save yourself some money when you are doing your CNA course. Do check out our CNA practice tests – with these you can get a better idea on what your training will involve and these tests will also help you prepare for the exams you will have to take. Other areas of our site can help you find CNA Schools in your area. I wish you good luck and all the best in becoming a CNA!

CNA Training Classes in Maryland

Deciding to become a CNA can be exciting. There are many programs available, with many different formats, lengths and cost ranges. Your first consideration in this matter should be whether or not the program that you are considering meets Maryland’s standards for CNA certification, and whether the program is approved, or accredited. A CNA program in Maryland must be 100 hours in length to meet approval. The program also must covered all mandated skills.

Once you have determined the accreditation status of the program you are considering, your next consideration is location of the program and cost. You will also want to consider how large the class size is and whether or not you get any test preparation help to pass the certification exam. Now all that’s left to do is go for it, so here is a list of ten excellent programs in the State of Maryland to get you started.

1.      Carroll Community College Allied Health & Nursing

·         Address: 1601 Washington Road, Westminster, Maryland 21157

·         Telephone number: (410) 386-8100

·         Cost of Program: $1,745; does not include Healthcare Provider’s CPR certification, text book, work book, uniform, equipment, licensing fees, or background check fees

·         Length of Program: 4 weeks / 138 hours; includes:

  • §  Professional preparation in Healthcare
  • §  CNA Training I (Theory)
  • §  CNA Training II (Clinical)
  • §  CNA Skills Lab
  • §  Basic patient care skills
  • §  The role of the CNA on the Healthcare team
  • §  Disease processes
  • §  Infection control
  • §  Safety Issues

2.      Cecil College

·         Address: One Seahawk Drive, North East, Maryland 21901

·         Telephone number: (410) 287-1000

·         Cost of program: $1484; includes fees, does not include textbooks, workbooks, uniforms, shoes, equipment, CPR certification

·         Length of program: 20 weeks / 140 hours; includes:

  • §  Certified Nursing Assistant Theory
  • §  Certified Nursing Assistant Clinical Externship
  • §  Assessing vital signs
  • §  Patient care
  • §  Communication skills
  • §  Practical skills / hands on training
  • §  Patient observation

3.      Chesapeake College

·         Address: P.O. Box 8, Wyeth Mills, Maryland 21679

·         Telephone number: (410) 822-5400

·         Cost of program: $1325; includes CPR, does not include: scrub uniform, shoes, watch, textbook, drug test, background check, certification fee

·         Length of program: 16 weeks / 100 hours; includes:

  • §  Care of the hospital patient
  • §  The role of the Nursing Assistant in physicians’ offices
  • §  Care long term care facility residents
  • §  Geriatric care
  • §  CNAs in home care
  • §  ADL assistance
  • §  Bed making, occupied and unoccupied
  • §   Patient hygiene

4.      College of Southern Maryland

·         Address: 8730 Mitchell Road, La Plata, MD 20646

·         Telephone number: (301) 934-2251

·         Cost of program: $1437; Does not include; Work Keys Assessments ($25), background check ($48), finger printing ($56), CNA certification fee ($20), required text books ($120), optional text book ($39), uniform, shirt/patch/ID holder ($14.80)

·         Length of program: 8 weeks / 166 hours; includes:

  • §  90 hours Nursing Assistant Fundamentals
  • §  76 hours Nursing Assistant Practice
  • §  Lecture, discussion
  • §  Role play learning
  • §  Demonstration/return demonstration
  • §  Audiovisual and computer based materials
  • §  Skills laboratory practice
  • §  Clinical experience in a clinical facility under supervision of a clinical instructor
  • §  Two clinical skill review sessions
  • §  Healthcare Provider’s CPR training and Certification

5.      Community College of Baltimore County

·         Address: 3637 Offutt Road, Randallstown, Maryland 21133

·         Telephone number: (443) 840-4700

·         Cost of Program: $2,296; not included: Healthcare Provider’s CPR ($89), Medical Terminology for Healthcare Workers, HIPAA training, Basic math skills for Healthcare workers, Textbooks, exams and supplies ($950)

·         Length of program: 6 weeks / 191 hours; includes:

  • §  Nursing Assistant theory
  • §  Nursing Assistant clinicals
  • §   Assisting with ADL’s
  • §  Personal grooming of patients
  • §  Patient toileting
  • §  Vital sign measurement and documentation
  • §  Clinical skills laboratory training
  • §  Hands on patient care
  • §  Patient ambulation

6.      Garrett College

·         Address: 687 Mosser Road, McHenry, Maryland 21541

·         Telephone number: (301) 387-3000

·         Cost of Program: $370; not included: fingerprint fee ($20), criminal background check fee ($37.25), Board of Nursing application for licensure ($20), scrubs, equipment, TB test

·         Length of program: 8 weeks / 148 hours; includes:

  • §  100 hours classroom nursing theory
  • §  40 hours laboratory skills practice
  • §  8 hours clinical experience providing hands on care to patients
  • §  Organ Systems
  • §  Disease processes
  • §  Medical terminology
  • §  Ambulating devices
  • §  Human growth and development
  • §  Ethical and legal issues

7.      Harford Community College

·         Address: 401 Thomas Run Road, Bel Aire, Maryland 21015

·         Telephone number: (443) 412-2000

·         Cost of program: $1570; all inclusive

·         Length of program: 8 weeks / 128 hours; includes

  • §  100 hours of classroom nursing theory
  • §  20 hours of hands on skills practice in the lab
  • §  8 hours of clinical rotations, performing hands on care for patients
  • §  Anatomy & physiology
  • §  Growth and development
  • §  Disease process
  • §  Medical terminology
  • §  Infection control
  • §  Environmental safety
  • §  Patient care procedures
  • §  The application of healthcare and disease theory in the clinical setting
  • §  Documentation

8.      Howard Community College

·         Address: 10901 Little Patuxent Parkway, Columbia, Maryland 21044

·         Telephone number: (443) 518-8000

·         Cost of program: $1500; includes: theory, lab fee, clinicals, free certification exam review, text book and clinical lab fee. Does not include: criminal background check ($49.50), Maryland Board of Nursing registry ($20), MBON full criminal background check for certification ($57), BP cuff, stethoscope, uniform, watch, white shoes or CNA exam fee ($95).

·         Length of program: 8 weeks / 140 hours; includes:

  • §  Anatomy & physiology
  • §  Lifespan development
  • §  Infection Control
  • §  Vital sign measurement
  • §  Classroom, skills lab and clinical rotation

9.      Montgomery College

·         Address: 7977 Georgia Avenue, Silver Spring, Maryland 20910

·         Telephone number: (240) 567-5188

·         Cost of program: $1755; includes: classroom and clinical hours. Does not include: TB test, CPR training ($50), CNA Application ($95), fingerprinting ($75), uniforms and background check.

·         Length of program: 8 weeks / 148 hours; includes:

  • §  88 hours nursing theory training
  • §  60 hours Clinical experience at the Hebrew Home
  • §  Vital sign measurement
  • §  Basic nursing skills
  • §  Caring for Alzheimer’s patients
  • §  Much more

10.  Prince George’s Community College

·         Address: 301 Largo Road, Largo, Maryland 20774-2199

·         Telephone number: (301) 336-6000

·         Cost of program: $1265; includes: Healthcare Providers CPR certification. Doesn’t include blood test, tb skin test, text books, sitting fee for exam, uniforms or equipment.

·         Length of program: 8 weeks / 164 hours; includes:

  • §  84 hours of classroom lecture and skills practice
  • §  12 hours of CNA exam preparation
  • §  52 hours of clinical experience, treating patients in a healthcare facility
  • §  6 hours of CPR training
  • §  Basic patient care
  • §  Ethical concerns in caregiving
  • §  Skills lab mentoring and practice
  • §  Exam preparation 

CNA Practice Test #15

Taking a certification exam can be nerve wracking. You will debate yourself, second guess yourself and defy your instincts. This leads me to today’s testing tip. When answering the questions on your exam, remember always that your first instinct when answering a question is usually right. We often feel instinctively that a certain answer is correct. Well, the good news is that your instinct is probably correct. More often than not, when second guessing ourselves, we change a correct answer, chosen on the basis of “gut reaction” or instinct, into an incorrect answer. A helpful rule of thumb for this case is: don’t change any of your answers unless you absolutely know that you have marked an answer incorrectly. Your first answer is most likely to be correct. Are you ready for another practice exam? Let’s get at it then.

 

1. The Certified Nursing Assistant knows that when removing a soiled isolation gown, she should:

a. Remove the gown by pulling it up and over the head

b. Remove the gown by letting it drop to the floor and stepping out of it

c. Remove the gown by rolling the gown down, so that the soiled portion is rolled up inside of the gown

d. Remove the gown by pulling the sleeve. Don’t forget to shake the gown out.

 

2. Mrs. Conn needs her daily bath. She recently suffered a stroke and has weakness that prevents her from performing the care herself. You know that you must promote client independence. The most correct way for you to accomplish this would be:

a. Only give Mrs. Conn a bath if she asks you for it

b. Be reassuring, and allow Mrs. Conn to bathe herself. You should remain, in case she needs assistance.

c. Go do another task while Mrs. Conn bathes herself. The client will do as much as she is able and that will be enough.

d. Limit Mrs. Conn to hand washing only. She isn’t capable of anything else.

 

3. When caring for patients in isolation, the Certified Nursing Assistant knows that:

a. She should wear the same game to take care of all patients

b. She should not tie the gown to make it easier to remove

c. She should be sure to remove the gown before leaving an isolation room

d. She should remove the gown in the soiled linen utility closet

 

4. Mrs. Thomas is not allowed out of the bed at this time. You need to make the bed while it is occupied. How would you best accomplish this?

a. Put the soiled linens on the floor until you’re finished making the bed

b. Remove Mrs. Thomas to the chair anyway. It will go much faster that way

c. Ensure that both side rails are in the down position before beginning

d. Ensure that the rail is up on the unattended side of the patient, so as to prevent falls

 

5. While you are on lunch, you see a group of your colleagues sitting together at a table. As you make your way over to them, you can easily hear their conversation. They are discussing the behaviors of a difficult patient that day. This patient is being mentioned by name. Your best course of action in this case is to:

a. Add your input into the conversation. Boy was the patient ever rude.

b. Politely suggest to your colleagues that this is not the place to discuss patients

c. Don’t say anything to them. It’s not your place.

d. Go back to the unit and inform the patient that staff is gossiping about them. Be sure to tell them all that was said.

 

6. Which method of measuring body temperature is most accurate?

a. Oral temperature is the most accurate

b. Axillary temperature is the most accurate

c. Groin temperature is the most accurate

d. Rectal temperature is the most accurate

 

7. As you are giving Mr. Brown a bath you inspect his skin for signs of pressure sores. What sign would you find first?

a. Swelling is the first sign of a pressure sore

b. Discoloration is the first sign of a pressure sore

c. Numbness is the first sign of a pressure sore

d. Coolness is the first sign of a pressure sore

 

8. Your patient, John, is a very messy eater. He has weakness and frequently spills food on his clothes. You attempt to get him to wear a clothing protector and he replies “I won’t be wearing any bib!’ In this case, the Certified Nursing Assistant should:

a. Tell him he must wear the bib and don’t feed him until he complies

b. Put the clothing protector on him anyway, he’ll get over it

c. Report the problem to the nurse in charge

d. Respect this client’s wishes. He has every right to choose whether or not to wear the clothing protector.

 

9. As a nursing assistant, you can best show that you are listening to patients by:

a. Changing the topic of discussion frequently

b. Respond to the patient when it is appropriate

c. Be sure to correct any mistakes the client made when speaking

d. You direct the conversation where you want it to go

 

10. When is the most appropriate and effective time to prepare for a disaster?

a. You should prepare for a disaster as you are evacuating patients

b. You should prepare for disasters during your lunch time

c. You should prepare for a disaster after the patients are safely in bed

d. You should prepare for a disaster well before it happens

 

Answers:

1. C

2. B

3. C

4. D

5. B

6. D

7. B

8. D

9. B

10. D

CNA Practice Test #14

So you made it through class and you are preparing to take your exam. Congratulations! But it’s not quite over yet. Now you just have to pass your exam. I have a couple of easy tips that you can use to help you prepare for the big day.

First of all you want to be sure that you have practiced all of the skills for the hands-on section of the test. Practice even the simple things. Because you don’t know which of the 25 skills you are required to perform, be solid on them all and you will have no worries.

Now that you are comfortable with the practical skills, take practice exams as often as possible, and you will have likely seen at least one version of any question that you might come across. Know your basics and the rest will take care of itself. Don’t forget to eat before you go, because you’ll need that energy for the test. Now on to the practice exam. Good luck!

 

1. Morning care on Mrs. Jones went well, and you’re finishing up. As your supervising RN is leaving, she requests that you put Mrs. Jones prescription ointment on her rash. The CNA should respond by:

a. You should tell the nurse that you will do it right away.

b. You should tell the nurse that you have your own job to do. You don’t have time to do as she’s asked.

c. You should ask her to remain in the room while you apply the medication, for supervision.

d. You should tell the nurse that you cannot comply because your certification doesn’t cover the application of prescription medications.

 

2. Which of the following is correct?

a. An irregular heart rate can be detected by continuing to take the pulse for at least 2 minutes

b. A heart rate below 60 would be identified as tachycardia.

c. Always take the pulse at the carotid artery. Never the wrist.

d. A heart rate under 60 is called bradycardia.

 

3. You are responsible for totaling Mrs. Jeter’s intake and output for this shift. When you inspect her bedside table you note that Mrs. Jeter drank 6 ounces of juice, 4 ounces of milk and 2 ounces of water. What is Mrs. Jeter’s total intake in mL’s?

a. 25 mL’s

b. 44 mL’s

c. 110 mL’s

d. 200 mL’s

 

4. When considering the Patient’s Bill of Rights, the CNA knows that she should:

a. Ensure the patients privacy during personal care time

b. Open the patients mail and personal papers without the patients permission

c. Give one patient’s personal possessions to another, if the other patient needs it worse

d. Keep the client from reporting substandard care practices. That only causes drama.

 

5. Mr. Jones is dying. As a CNA you know that:

a. The last sense that he will lose is smell.

b. The last sense that he will lose is taste.

c. The last sense that he will lose is hearing.

d. The last sense that he will lose is sight.

 

6. It’s the middle of the night shift, and Mr. Green calls the desk and requests a snack. He says he’s really hungry. Your best course of action is to:

a. Check Mr. Green’s diet orders and offer him nutrition if not restricted.

b. Tell the client that there is nothing for him to eat.

c. Tell him that breakfast is coming in a few hours and he can wait until then

d. Tell Mr. Green that this facility does not allow eating at night

 

7. The best definition of normal aging is:

a. People return to a state of dependency and become more child-like

b. Alzheimer’s disease appears, and the patient is in a steady rate of decline.

c. Normal body functions and sensory function declines

d. The point when a patient become 65 years or older.

 

8. Mr. Eden is very agitated today. He has become violent more than once and is to be restrained to the bed with a waist restraint. To properly use the waist restraint, the CNA knows:

a. She must release the waist restraint at least every four hours

b. She must monitor the area of skin around the restraint for irritation

c. She should tie the restraints to the side rails of the bed

d. She should ensure that she has the waist restraint on very tightly. It needs to be so tight that he cannot move.

 

9. You are in charge of positioning patients, and turning them. Mr. King (a very heavy patient) needs to be repositioned, but he is too heavy for you to be able to move on your own. You know the best course of action is for you to:

a. Go ahead and try to move him on your own.

b. Have Mr. King’s family reposition him. They should be helping with his care anyway.

c. Request assistance from another Certified Nursing Assistant.

d. Move on to another task. This one is too hard and you don’t particularly feel like doing it.

 

10. As a Certified Nursing Assistant, you must protect yourself from injury. You frequently must lift, turn or reposition patients who are very large and very heavy. In order to prevent injury, you know that:

a. You should bear most of the patient’s weight with your back

b. You should bear most of the patient’s weight with your shoulders

c. You should bear most of the patient’s weight with your legs

d. You should bear most of the patient’s weight with your arms

 

Answers

1. D

2. D

3. B

4. A

5. C

6. A

7. D

8. B

9. C

10. C

CNA Schools in Houston, Texas: 10 Best CNA Training Programs

You’ve come so far. You’ve drawn a line in the sand and demand only the best from yourself from here on out. The decision to become a Certified Nursing Assistant can be a wonderful first step into a new life. Before you begin your search, you’ll need to know if there are any special requirements for you to be certified in Texas.  Then you must choose the program that will take you the closest to your ultimate goal, whether it is as an RN, a Medical Technician or many other career paths that this career can lead you down. If you wish to remain at the CNA level, well then wonderful, it won’t take you long to get there. If you intend on furthering your education and obtaining greater certification, then you might want to choose an expansive program that covers many advanced topic, or a CNAII program. Listed below are ten excellent CNA programs with tuition and requirements included. Also is discussed, the topics covered in each program. Well, let’s get off to it. Happy school hunting

1.      Houston Community College

·         Address: 3100 Main St.,, Houston TX 77002

·         Telephone number: (713) 718-7583

·         Cost of Program: $695; does not include, registration fee, uniform, supplies and equipment, text books, testing and certification fee

·         Length of program: 6 weeks / 96 hours; includes:

  • 4 weeks, or 64 hours of classroom theory, laboratory practice and skills demonstration.
  • 2 weeks, or 32 hours are held in a clinical setting in a long term care facility.
  • Resident rights
  • Communication skills and facilitating communication
  • Safety protocols
  • Observation, documentation and reporting to nurse
  • Basic comfort measures
  • Nursing theory and concepts
  • Skills involving specialized materials, equipment, procedures, regulations and laws. 

2.      Texas Covenant Education

·         Address:1822 Fredericksburg Rd, San Antonio, TX 78201

·         Telephone number: (210) 692-3262

·         Cost of program: $1,055; does not include: registration $20, Books $100, lab fee $100, insurance $25, background check 25$,  for a total of $1,325; includes: Tools & equipment, certification test fees.

·         Length of program: 3 weeks / 80 hours; includes:

  • 53 hours of classroom instruction
  • 27 hours of externship/clinicals
  • Personal Care Skills
  • Basic Nursing Skills
  • Restorative Services
  • Mental Health & Social Service Needs
  • Clinical Practice (rotations) 

3.      Avalon Medical Career Academy

·         Address: 10101 Fondren Rd # 311 A, Houston, Texas 77096

·         Telephone  number: (713) 272-6890

·         Cost of program: $500; all books fees and testing fee included

·         Length of program: 4 weeks / 96 hours; training includes:

  • Answering call lights properly
  • Serving and collecting food trays
  • Changing bed linens
  • Assisting patients with ambulation and transfer from bed to chair
  • Bathing and dressing patients
  • Grooming patients
  • Vital sign measurements
  • Proper documentation techniques 

4.      LuPaul Human Development Services

·         Address: 8449 W. Bellfort, STE. 200, Houston, TX 77071

·         Telephone number: (713) 773-1232

·         Cost of program: Not stated

·         Length of program: 8 weeks / 150 hours; includes:

  • Roles, responsibilities and functions of a Certified Nursing Assistant
  • Anatomy, physiology and biology of the human body
  • Personal care procedures for residents and patients
  • Infection control
  • Hospital protocols and procedures
  • Nutrition, exercise and safety of patients and residents
  • Vital sign measurement and documentation
  • Communication skills 

5.      Mikava Inc. Training Center for Career Development

·         Address: 6160 South Loop East, Houston, Texas 77087

·         Telephone number: (713) 643-5986

·         Cost of program:

·         Length of program: 8 weeks / 100 hours; includes:

  • 76 hours of classroom theory and skills lab training
  • 24 hours of clinical rotations in a healthcare facility
  • Age-specific care through the lifespan
  • Safe patient care delivery
  • Infection control principles and practices
  • Body mechanics and mobility skills
  • Communication skills
  • Assisting with activities of daily living
  • Nutrition and assisting patients with meeting nutritional needs
  • Common health problems and nurse assistant care
  • Vital signs measurement
  • Ambulating patients 

6.      Lone Star College – North Harris Campus

·         Address: 2700 W. W. Thorne Drive, Houston, Texas 77073

·         Telephone number: (281)  618-5602

·         Cost of program: $573; includes: Tuition. Does not include: books, standard fees, program related fees, equipment, Healthcare provider’s CPR certification fee, uniforms, physical and vaccinations.

·         Length of program: 16 weeks / 88 hours; includes:

  • Indirect care
  • Proper hand washing
  • Ambulation of patients
  • Range of motion exercises
  • Measurement and documentation of pulse
  • Measurement and documentation of respirations
  • Urinary drainage recording
  • Proper feeding of patients
  • Mouth care
  • Bed pan use
  • Hand and nail care
  • Foot care
  • Transferring patients to wheelchair
  • Changing patient position / avoiding skin breakdown
  • Changing an occupied bed
  • Perineal care
  • Catheter care
  • Partial bed baths
  • Working with stroke patients 

7.      San Jacinto College

·         Address: 13735 Beamer Rd., Houston, Texas 77089

·         Telephone number: (281) 484-1900

·         Cost of program: $1425; does not include: Health Care Provider’s CPR, scrubs, text, testing fee, background check, physical or immunizations.

·         Length of program: 16 weeks / 92 hours; includes:

  • 68 hours of classroom training and skills lab training
  • 24 hours of clinical rotations at a health care facility
  • Bathing, feeding and grooming patients
  • Assisting Nurses with medical equipment
  • Measuring vital signs
  • Documentation
  • Social and emotional support
  • Basic nursing skills
  • Anatomy and physiology
  • Nutrition
  • Infection control 

8.      Texas Health School

·         Address: 11211 Katy Freeway,  Suite 170, Houston, TX 77079

·         Telephone number: (713) 932-9333

·         Cost of program:

·         Length of program: 3 weeks / 80 hours; includes;

  • 72 hours classroom and lab skills training
  • 8 hours clinical rotations
  • Assisting patients with ADLs
  • Bed making (unoccupied & occupied)
  • Assessing vital signs and documenting them
  • Giving social and emotional support
  • Reporting important information to supervising Nurse 

9.      Alpha Medical Institute

·         Address: 9207 Country Creek, Houston, Texas 77036

·         Telephone number: (713) 777-3996

·         Cost of program: $500; all-inclusive

·         Length of program: 16 weeks / 100 hours; includes:

  • 60 hours of classroom and skills lab training in nursing practice and theory
  • 40 hours of clinical rotations
  • Basic patient care
  • Safety
  • Patients with swallowing issues 

10.  Bell Tech Training School

·         Address: 12000 Richmond Avenue, Suite #130, Houston, TX 77082

·         Telephone number: (281) 679-0541

·         Cost of program: $650; includes everything.

·         Length of program: 16 weeks / 22 hours; includes

  • 22 hours of hands-on clinical training and CNA prep. 

CNA Training in Philadelphia, PA

Today is the first day of the rest of your life. What are you going to do with it? Do you wish to get into a field that has almost limitless potential in store for you? Would you like to begin a career that can be a stepping stone to many more opportunities in the future? Well, what are you waiting for? A Certified Nursing Assistant training program could be the answer you are looking for. When certified as a CNA, you may work in hospitals, nursing homes, patient homes and rehabilitation centers. You can continue to practice at the CNA I level, or you can advance into a career that can bring you stable employment and opportunity beyond measure. The sky is your limit. So, to get you started, I have compiled a list of ten CNA programs in Philadelphia, Pennsylvania. Many of the details of the programs are listed. Dig in and enjoy!

1.      Clinical Pathway Educators, Inc.

·         Address: 4918 Penn St., Philadelphia, Pennsylvania 19124

·         Telephone number: (215) 831-6261

·         Cost of program: $1395; includes: Tuition and pre-entrance testing. Doesn’t include: Registration Fee, $250; Books/Workbook/Handouts, $105; CPR certification, $67, Uniforms, $90; Lab Equipment/Tools $730; State Test $93; Diploma (student & state copy) $50; Criminal background check. Also not included, physical and TB skin test, wristwatch with second hand, appropriate shoes (approximately $95 all told). $75 application fee, $175 registration fee.

·         Length of program: 3 weeks / 112 hours; includes:

  • 72 hours of class room and skills training in a lab setting
  • 40 hours of hands on training in a healthcare facility
  • Role and function of the CNA (communication skills, infection skills, infection control, emergency procedures, abuse, resident rights, ethical and legal responsibilities.
  • Personal Care and Basic Nursing Skill (nutrition, diseases, care of environment, personal grooming, death and dying.
  • Restorative Care, (Restoration and rehabilitation of patient to highest level of functioning possible in all aspects.
  • Mental Health and Social Service
  • Care for cognitively impaired patients
  • Home health care
  • Review for the exam

2.      Nursing Aide Career Training CNA Program – Philadelphia, PA

·         Address: 910 Church Lane, Philadelphia, PA 19138

·         Telephone number: (215) 438-2525

·         Cost of program: $1100; includes: uniforms, books, state exam fees, physical exam, and certificate of completion.

·         Length of program: 6 months / 120 hours, includes

  • 90 hours of classroom and skills lab training
  • 30 hours of clinical rotations in a healthcare facility
  • Emphasis on fundamentals of patient care
  • Measuring vital signs
  • Occupied bed making
  • Patient personal needs
  • Emotional considerations 

3.      Lackawanna College

·         Address: 501 Vine Street, Scranton, PA 18509

·         Telephone number: (877) 346-3552

·         Cost of program: $3295; All inclusive

·         Length of program: 8 weeks / 200 hours; includes:

  • 85 hours of class room nursing theory instruction and skills lab hands on practice
  • 55 clinical hours in a long-term facility
  • 60 additional hours that includes a clinical rotation in a hospital, mandatory practice hours and employment opportunity assistant.
  • Patient care
  • Interpersonal skills
  • Infection control
  • Safety protocols
  • Vital signs
  • Medical Terminology
  • Anatomy & Physiology 

4.      Schuylkill Technology Center

·         Address: 17 Maple Avenue, Mar Lin PA 17951

·         Telephone number: (570) 544-9131

·         Cost of program: $1475; other fees, supplies, uniforms and equipment also required. State certification exam fee.

·         Length of program: 8 weeks / 124 hours; includes:

  • 84 hours of classroom and skills lab instruction
  • 40 hours clinical rotations in long term facility and hospital
  • 60 hours of skills practice, test preparation
  • Communication and personal skills
  • Infection
  • Safety/Emergencies
  • Resident Rights
  • Basic nursing
  • Mental health and social service needs
  • Role and function of the nurse aid
  • Pain and comfort control measures 

5.      Greater Johnstown Career & Technology Center

·         Address: 445 Schoolhouse Road, Johnstown, Pennsylvania 15904

·         Telephone number: (814) 266-6073

·         Cost of program: $700; Does not include textbook, fees, or certification exam. Supplies, uniforms and equipment are also required.

·         Length of program: 8 weeks / 150 hours; includes:

  • 75 hours of theory
  • 75 hours of clinical experience in a facility
  • Patient care
  • Interpersonal skills
  • Infection control
  • Safety techniques
  • Nutrition
  • Vital signs assessment and documentation
  • Medical Terminology
  • Human Anatomy 

6.      Reading Muhlenberg Career & Technology Center

·         Address: 2615 Warren Road, Readying, PA 19604

·         Telephone number: (610) 921-7300

·         Cost of program: $1500; All-inclusive

·         Length of program: 10 weeks / 120 hours; includes:

  • 60 hours of classroom instruction
  • 20 hours of skills lab instruction and practice
  • 40 hours of clinical rotations at a healthcare facility
  • Fundamentals of nursing
  • The role of the nursing assistant
  • Infection control
  • Patient safety
  • Patient hygiene and personal care
  • Emotional issues in aging 

7.      Beaver County Career & Technology Center

·         Address: 145 Poplar Avenue, Monaca, PA 15061

·         Telephone number: (727) 728-5800

·         Cost of program: $515; There are additional costs for this program such as supplies, texts, uniforms, equipment and certification exam fee.

·         Length of program: 16 weeks / 135 hours; includes:

  • 60 hours of classroom nursing theory instruction
  • 25 hours of skills lab instruction, learning and practicing the skills
  • 50 clinical hours in a long term care facility.
  • Introduction to program – 3 hrs
  • Medical terminology – 6 hrs
  • Basic nursing skills – 27 hrs
  • Long-term care – 3 hrs
  • Communication – 2 hrs
  • Growth and development – 3 hrs
  • Death and Dying – 3 hrs
  • Introduction to Anatomy and Physiology – 3 hrs
  • Many more topics of study 

8.      Steel Center Area Vocational Technical School

·         Address: 565 Lewis Run Road Jefferson Hills, PA 15025

·         Telephone number: (412) 469-3200

·         Cost of program: $810; All uniforms, supplies and equipment will be purchased by the student. Exam fee also will be paid by student. Other fees may apply.

·         Length of program:  10 weeks / 130 hours; includes:

  • 50 hours of classroom theory and training
  • 25 hours of skills lab training
  • 50 hours of clinical experience
  • Nursing theory
  • Universal precautions
  • Client communication skills 

9.      American Red Cross Southeastern Pennsylvania

·         Address: 2221 Chestnut Street, Philadelphia, PA 19103

·         Telephone number: (800) RED-CROSS

·         Cost of program: $1300; All inclusive

·         Length of program: 4 weeks / 120 hours; includes:

  • 60 hours nursing theory / 20 hours practical skills training
  • 40 hours clinical rotations at a healthcare facility
  • Vital Sign Measurement
  • Patient Hygiene
  • Dealing with cognitively impaired patients 

10.  District 1199C Training & Upgrading Fund’s Learning Center

·         Address: 100 S. Broad St. Land Title Building 10th floor, Philadelphia, Pennsylvania 19110

·         Telephone number: (215) 568-2220

·         Cost of program: $1,400; includes: tuition, books, CPR, blood pressure cuff/stethoscope and the certification exam.

·         Length of program: 8 weeks / 152 hours; includes

  • 60 hours of in-class nursing theory training
  • 40 hours of hands on practice of required skills
  • 50 hours clinical rotations at a healthcare facility
  • 2 hours test preparation for certification exam

Other Healthcare/Nursing Schools in Philadelphia, PA:

Sorry, we could not find any matching schools

CNA Practice Test #13

You’ve now completed your training and by now you are probably quite anxious regarding the certification exam that you will soon face. In this installment I wanted to add to the testing tips that I began in the previous test. One of the most overlooked actions that you can do is to eat a breakfast that is high in carbs and protein. And don’t be afraid of a little sugar because glucose is the brain’s only source of energy. One more food related tip, chewing gum or sucking candy has been shown in studies to reduce anxiety for the test and to increase testing scores. So now that you have a few more tricks under your belt, your confidence, along with your chances of passing will increase. So, practice away here on Test # 13.

 

1. The patient in 3c badly needs a treatment, but refuses it. If the CNA tries to force the treatment on the patient, she could:

a. Be charged with assault

b. Be charged with battery

c. Either A or B

d. Neither A or B

 

2. One of the certified nursing assistants forgot to lock the wheels on a wheel chair. As a result of this, Mrs. Marks falls as the wheelchair rolled out of the way when she tried to sit down. What can this certified nursing assistant be charged with?

a. Negligent behavior

b. Incompetent practice, or malpractice

c. Battery of the patient

d. Assaulting the patient

 

3. You notice that your nursing supervisor is not doing everything she should be doing. In fact her negligence could potentially cause harm to your patients. You want to be loyal to your teammate, but you know:

a. You should tell on the nurse, reporting her to the attending physician.

b. You should follow the complaint tree in your organization and never break chain of command.

c. You should go to the Director of Nursing and report your colleague.

d. You should confront her yourself.

 

4. Upon entering Mrs. Strong’s room, you note that she has visitors that you have never seen before. You ask around and find out that the visitors are Mrs. Strong’s two daughters. Upon returning, as you are walking back into the room you hear the younger of Mrs. Strong’s two daughters cursing her mother vehemently and being very abusive in her actions toward Mrs. Strong. You also here the other sister threatening that if Mrs. Strong doesn’t do as she says, Mrs. Strong will be removed back to her own home, and that “If she knew what was good for her, she would shut up.” You suspect that Mrs. Strong is being abused. In this case the Certified Nursing Assistant should:

a. Report the incident to nurse in charge

b. Report it to the police

c. Ignore it because you’re sure that the doctors and nurses already know the situation.

d. Confront the sisters yourself, accusing them of elder abuse.

 

5. Which of the team members listed below are the most important member of the patient’s health care team?

a. The registered nurse

b. The patient

c. The physician

d. The Certified Nursing Assistant

 

6. To maintain their certification, Certified Nursing Assistants must:

a. Complete at least six hours of continuing education units for each calendar year.

b. Complete at least twelve hours of continuing education units for each calendar year,

c. Complete at least twenty hours of continuing education units for each calendar year,

d. Complete at least twenty hours of continuing education units for each calendar year.

 

7. What is the most important way that a Certified Nursing Assistant can assist the healthcare team in case of a code?

a. The Certified Nursing Assistant should give emergency medications as the physician orders them.

b. The Certified Nursing Assistant should document all events and procedures that are performed during the code.

c. The Certified Nursing Assistant should be the liaison to the family, speaking to them and answering their questions about the patient and what the health care team is doing for them right now.

d. The Certified Nursing Assistant should get emergency medications and equipment, get the crash cart or intubation kit, and perform all other tasks that are assigned to them during the code

 

8. Mrs. White’s daughter visits nearly every day. She enjoys helping to care for her mother while she’s visiting. Today, Mrs. White’s daughter is asking you if she can perform her mother’s morning care. Mrs. White doesn’t seem to mind this request and the charge nurse has already given her permission to Mrs. White’s daughter. What should the Certified Nursing Assistant do in this case?

a. She should absolutely refuse to let the daughter help her.

b. She should allow Mrs. White’s daughter to perform the morning care, leaving the room to provide for Mrs. White’s privacy.

c. She should allow her to help with the morning care, but stay in the room to be sure that the care is being performed correctly.

d. She should request that the supervising nurse attend while the patient’s daughter is performing the care.

 

9. When the Certified Nursing Assistant is told of a new admission, which of these is her responsibility?

a. Get the room ready, make the bed, lay out the gown and assemble equipment necessary for the patient.

b. She should perform the admissions interview.

c. She should make sure that the patients medications have been delivered to your floor from the pharmacy and that they are the correct medications, and the correct dosage.

d. She should coordinate the care of the patient with the rest of the patient’s treatment team.

 

10. Which of these answers is NOT a reason for a Certified Nursing Assistant to refuse an assignment?

a. The CNA doesn’t believe the assignment is ethical.

b. The CNA could be harmed if she performed the task.

c. The CNA had a serious disagreement with the patient’s family the day before.

d. The assignment is not allowed to be completed by CNAs

 

 

Answers:

1. C

2. D

3. B

4. A

5. B

6. B

7. D

8. C

9. A

10. C